rehabilitacja kciuka

Tematy z dziedziny termoterapii, wodolecznictwa, elektroterapii itp

Re: rehabilitacja kciuka

Postprzez montiff » Piątek, 31 Październik 2008, 21:23:24

Musisz rozciągać go do momentu, kiedy zauważysz, ze blizna zbielała. to moment, w którym powinieneś przytrzymać pozycje przez jakieś 20 sek. powtarzasz całą operację 10-15 razy. Kiedy poczujesz, ze skóra stała sie bardziej elastyczna, zaczynasz wykonywać ruchy czynne typu zginanie kciuka, przywodzenie go do opuszków palca wskazującego, zaciskanie całej dłoni w pieść, ściskanie małej gumowej piłeczki itp.
montiff

Dołączenie: Środa, 17 Wrzesień 2008, 11:28:47
Miejscowość: Chorzów

Postprzez magnum » Sobota, 01 Listopad 2008, 16:02:10

Witam. dzięki za porady. Będę tak próbował,ściskałem gumowe kółko ale na kciuka to nic nie daje.Pozdrawiam Piotrek.
magnum

Dołączenie: Wtorek, 28 Październik 2008, 10:10:35

Postprzez magnum » Poniedziałek, 03 Listopad 2008, 18:37:55

Witam. Po dwóch dniach ćwiczeń- naciągania kciuka opuchlizna się zwiększyła. Zauważyłem , że po ćwiczeniach budząc się rano nie mogę ruszyć kciukiem, dopiero po jakimś czasie jest rozruszany. Nie wiem czy to normalny objaw po ćwiczeniach ( ta opuchlizna + poranny zastój). Prosze o informacje w tej sprawie. Piotrek
magnum

Postprzez montiff » Poniedziałek, 03 Listopad 2008, 21:50:09

Moze za bardzo męczysz tego kciuka? Poświeć dziennie pól godziny i nie przesadzaj, tkanki tez maja swoja wytrzymałość...Sztywność poranna jest normalna ale opuchlizna nie k0niecznie. Spróbuj chłodzić palec po ćwiczeniach (specjalne żelki do kupienia w aptece)
montiff

Postprzez magnum » Wtorek, 04 Listopad 2008, 09:10:27

Witam. Dzięki za poradę, tak będę robił.Piotrek
magnum

Postprzez magnum » Wtorek, 18 Listopad 2008, 20:11:45

Witam. jest coraz lepiej, opuchlizna zeszła z 40 % . co sądzicie o zabiegach Jonoforezy z jodkiem potasu na blizny?Pozdrawiam Piotrek.
magnum

Postprzez montiff » Czwartek, 20 Listopad 2008, 00:39:57

Jak najbardziej jest ok. Dobre efekty daje także fonoforeza z np cepanem - to zabiegi rozmiękczajace bliznę.
montiff

Re: rehabilitacja kciuka przecięty prostownik

Postprzez ewcikw » Czwartek, 29 Styczeń 2009, 14:52:10

został mi przeciety na grzbietowej stronie dłoni (poprzecznie) obszar pomiędzy kciukiem a nadgarstkiem około 1 cm. poniżej kciuka dopiero wyszłam ze szpitala nie mam jeszcze wypisu ale w trakcie zabiegu mowa była o prostowniku kciuka oraz zszyto mi ścięgna jedno grubsze i dwa cieńsze potem powłoki i skórę.
Proszę o informację jak długo będzie obowiązkowa szyna usztywniająca kciuk i co mogę zacząć robić i kiedy żeby zmniejszyć blizny bo narazie widok jest nieciekawy. Ponadto mam przecięty i szyty palec serdeczny wzdłóż też brzydka blizna. Prosze z góry wybaczyć błędy ale nauczono mnie pisać dziesięcioma palcami i teraz pisanie to dla mnie kalectwo.
ewcikw

Dołączenie: Sobota, 24 Styczeń 2009, 20:55:31

Postprzez montiff » Piątek, 30 Styczeń 2009, 22:18:00

Szynę musisz nosić tak długo jak zaordynuje ci lekarz prowadzący, pewnie 2-3 tygodnie, żeby rana dobrze się wygoiła. To, ze jest opuchlizna - jest normalne, miałaś poważny uraz i tkanki muszą mieć czas na "dojście do siebie". Kiedy już będziesz bez szyny powinnaś udać się na rehabilitacje, dobrze prowadzona daje ci szansę na prawidłową funkcję kciuka. Powinnaś mieć zabiegi typu: laser, ultradźwięki (np z maścią na blizny Cepan) oraz oczywiście ćwiczenia uruchamiające staw - bierne z terapeutą, z elementami terapii manualnej.
Póki co trzymaj rękę powyżej poziomu ciała. Możesz przykładać zimne okłady.
montiff

Postprzez kubus » Wtorek, 25 Sierpień 2009, 10:57:15

Witam

5 tygodni temu przeciąłem ścięgno zginacza kciuka. Operacja przebiegła pomyślnie. Wczoraj została mi zdjęta szyna gipsowa.Kciuk jest opuchnięty i nie mogę go zginać, a całą ręka jest zesztywniała(co uważam za naturalne po takim czasie bez ruchu) Lekarz nie zalecił żadnej rehabilitacji, a gdy zapytałem o nią powiedział tylko, że mam ruszać palcem jak najwięcej i za 2 tygodnie przyjść na kontrolę. Chciałem zapytać czy jest to naturalne, że po takim wypadku nie ma rehabilitacji? I drugie pytanie czy decydować się na rehabilitację we własnym zakresie, a jeżeli tak to na jakie zabiegi się zdecydować?? Dziękuje za odpowiedź.
kubus

Dołączenie: Wtorek, 25 Sierpień 2009, 10:54:11

PoprzedniaNastępna

Powróć do Fizykoterapia

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości